top of page

Een circulaire werkomgeving: utopie of realiteit?

Als het gaat over toekomstgericht en maatschappelijk verantwoord ondernemen, valt naast ‘duurzaam’ ook steeds vaker het woord ‘circulair’. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, circulair? En is het een ver-van-mijn-bed-show of kan ook jij er met je bedrijf op inzetten?


Wat is circulariteit?


Als we online op zoek gaan naar wat circulaire economie precies betekent, dan vinden we de volgende definitie: “Economisch systeem waarin we de complexiteit en functionaliteit van een product zo lang mogelijk behouden blijft, in plaats van een product na gebruik tot de basismaterialen af te breken, te verbranden of als afval te storten. Een circulaire economie gaat uit van gesloten materiaalkringlopen.”


Met andere woorden: circulair past in het duurzame verhaal, maar gaat nog een stapje verder. Producten en grondstoffen worden zoveel mogelijk hergebruikt en gaan nooit verloren. De cirkel is rond. Op die manier draag je je steentje bij tot een duurzamere planeet en verklein je je ecologische voetafdruk. Bovendien is het ook goed voor je portemonnee! Alleen maar voordelen dus …


Wat kan jij vandaag al doen?


Maar hoe ziet een circulair kantoor er dan precies uit? Vraagt dit grote investeringen? Hoe ga je concreet te werk? En hoe ver moet je gaan om circulair te zijn? Het goede nieuws: als bedrijf kan je vandaag al starten om – stap voor stap – werk te maken van een circulaire werkomgeving. Of om het met John Heywood’s woorden te zeggen: “Rome wasn't built in a day”.


Met deze vijf tips ga je vandaag al aan de slag: van utopie naar realiteit!


1. Inventariseer - herstel - reinig


Een eerste en eenvoudige stap is je kantoormeubilair zo lang mogelijk en efficiënt inzetten. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om te weten wat je in huis hebt. En dat is vaak meer dan je denkt! Maak een inventaris van alle tafels, stoelen, kasten … en geef het een label op basis van de staat waarin het zich bevindt. Is het in goede staat, maar heb je het niet meer nodig? Misschien komt het van pas op een andere afdeling of vestiging? Is er iets defect? Probeer te herstellen waar mogelijk. Ziet een bureaustoel er niet meer zo fris uit? Na een grondige reiniging ziet hij er weer als nieuw uit. Bovendien verleng je de levensduur aanzienlijk.


2. Zet in op refurbishment


Uitgekeken op je zetels of stoelen? Door ze een nieuwe coating te geven zijn ze weer zo goed als nieuw! Zijn de bovenbladen van je bureaus of vergadertafel aan vervanging toe, maar is het onderstel nog goed? Vervang ze en creëer zo met een kleine ingreep een compleet nieuwe look! De mogelijkheden binnen refurbishment zijn eindeloos, op en top circulair en vaak goedkoper dan het aankopen van nieuw meubilair.


3. Kies voor circulaire producten


Af en toe heb je echt wel iets compleet nieuw nodig. Weet dat er op vandaag een mooi aanbod circulair kantoormeubilair bestaat. Ken je bijvoorbeeld de Felt en Hemp collectie van Vepa al?


4. Haal die groene vingers boven


Een kleine tuin, terras of balkon? Leg een moestuin aan met seizoensgebonden groenten, fruit en/of kruiden. Medewerkers worden verwend met gezonde verse producten, er is minder afval en het vormt een leuke afleiding tijdens de pauzes.


5. Creëer een circulaire minste


Zorg voor meer bewustwording rond circulariteit binnen jouw onderneming. Je kan bijvoorbeeld een ‘circulair ambassadeur’ aanstellen of een expert uitnodigen om een lezing of workshop te geven en zo iedereen te inspireren.


Meer weten over circulariteit in het algemeen en circulaire kantoorinrichting in het bijzonder? Contacteer ons gerust!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page