top of page

Duurzame Materialen in Kantoorinrichting: Van Mycelium tot Gerecycled Plastic

Bij MEMO Koncept zijn we gespecialiseerd in duurzame en circulaire kantoorinrichting. In deze blog willen we je graag meenemen in de wereld van duurzame materialen die gebruikt kunnen worden in kantoorinrichting. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook talloze andere voordelen. Laten we enkele van deze materialen en hun toepassingen verkennen.


Hergebruik en Refurbishment

Bij projecten zetten wij steeds sterk in op hergebruik van meubilair en refurbishment. Dit betekent dat we bestaande meubels opknappen en een tweede leven geven, wat niet alleen kosten bespaart maar ook de milieubelasting aanzienlijk vermindert. Echter, wanneer er echt nieuw meubilair nodig is, kiezen wij altijd voor de meest duurzame opties. Het is onze missie om onze klanten te voorzien van milieuvriendelijke oplossingen die bijdragen aan een duurzamere wereld.


Biobased Materialen

Biobased materialen zijn natuurlijke materialen die op korte termijn opnieuw groeien. Enkele voorbeelden van dergelijke materialen zijn stro, hennep, mycelium, bamboe, grassen, wol, kurk, vlas, riet en lisdodde. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam, maar hebben ook unieke eigenschappen die ze ideaal maken voor gebruik in kantoorinrichting.


Voorbeeld: De Hemp Stoel van Vepa the furniture factory

De Hemp stoel is een prachtig voorbeeld van hoe hennep, een duurzaam en sterk materiaal, kan worden gebruikt in kantoorinrichting. De stoel wordt gemaakt van reststromen van hennepvezels, die worden gebruikt om de zitkuip te vormen. Hennep groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, heeft weinig water nodig en neemt CO2 op tijdens de groei, wat resulteert in een negatieve CO2-voetafdruk voor de productie van de stoel.

Het proces begint bij de oogst, waar de vezels uit de hennep worden gehaald, gehekeld en gekamd. Deze vezels worden vervolgens geperst in een mat die als basis dient voor de stoel. Een innovatief bindmiddel, ontwikkeld door Plantics, zorgt ervoor dat de mat in de gewenste vorm kan worden geperst.


Gerecyclede Materialen

Gerecyclede materialen zijn materialen die zijn gemaakt van afvalproducten. Deze materialen zijn niet alleen duurzaam omdat ze de afvalberg reduceren, maar vaak ook opnieuw recyclebaar, wat bijdraagt aan een circulaire economie.Be Hybrid in lichtgrijze Felt met donkergrijs kussen
Be Hybrid
Voorbeeld: Be Hybrid Stoel van Vepa the furniture factory

De Be Hybrid stoel is een uitstekend voorbeeld van een product dat grotendeels bestaat uit gerecyclede materialen. Deze stoel, ontworpen voor verschillende werkomgevingen, bestaat voor 76% uit gerecyclede content. De zitting en rugleuning zijn gemaakt van 100% gerecycled PET, terwijl het kunststof frame van de stoel is gemaakt van 100% geüpcycled polyamide. Dit proces van upcycling zorgt ervoor dat oude rest-kunststoffen worden omgezet in nieuwe, sterke materialen zonder glasvezel, wat uniek is in de industrie.


Alternatieve Materialen in Kantoorinrichting

Duurzame en alternatieve materialen zijn niet beperkt tot meubels. Ze zijn ook te vinden in andere (kantoor)accessoires en stofferingen.


Accessoires van Zooi

Zooi is een bedrijf dat accessoires maakt van restmaterialen. Hun producten zijn niet alleen duurzaam, maar ook stijlvol en functioneel. Door gebruik te maken van restmaterialen, helpen ze bij het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie.


Stoffen van Camira en Kvadrat

Veel stoffenfabrikanten werken tegenwoordig met duurzame alternatieven. Camira biedt stoffen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen, biologische vezels en geproduceerd met energiezuinige methoden. Kvadrat zet zich in voor "Conscious Design", waarbij ze producten ontwerpen volgens de VN-duurzaamheidsdoelen. Dit betekent dat hun producten vanaf de ontwerpfase tot en met de verpakking duurzaam zijn, met een focus op het gebruik van gerecyclede en 100% recyclebare materialen.

Kvadrat's belofte: "We streven ernaar dat onze producten zijn ontworpen in overeenstemming met het VN-duurzaamheidsdoel 12, Verantwoorde Consumptie en Productie. Naar schatting bepaalt het ontwerp meer dan 80% van alle milieu-impact van een product. Daarom zijn we toegewijd aan het maken van bewuste beslissingen vanaf de vroege ontwerpfase, tot de materiaalkeuze en tot de uiteindelijke verpakking van onze producten."


Belgische Innovaties in Duurzame Kantoorinrichting

België heeft ook tal van ondernemers die innovatieve, circulaire producten aanbieden. Enkele voorbeelden waar wij bij MEMO Koncept trots op zijn:

  • Re-Sound: Effectieve, duurzame akoestische oplossingen.

  • Maison Forton: Duurzame Belgische tapijten.

  • Sofar: Belgisch modulair zitcomfort.

Sofar - Re-Sound - Be Hybrid
Circulaire inrichting bij Go Forest

Er zijn natuurlijk nog veel meer bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Heb jij nog suggesties voor ons lijstje? Neem gerust contact met ons op!


Conclusie

Er zijn tal van duurzame en alternatieve materialen beschikbaar voor kantoorinrichting. De keuze voor dergelijke materialen draagt niet alleen bij aan een beter milieu, maar biedt ook tal van andere voordelen, zoals verbeterde sterkte en lagere kosten op de lange termijn.

Bij MEMO Koncept helpen we je graag verder om de beste keuzes te maken voor jouw kantoorinrichting.


Wil je graag een duurzame inrichting voor jouw kantoor? Wij zijn de verbindende factor tussen jouw ideeën, de wensen van jouw medewerkers, de duurzame en circulaire aanbieders op de markt en het eindresultaat. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page